Zelná dieta: Jaké má výhody a nevýhody?
Zelí je v našich končinách starou známou potravinou, používanou na x způsobů. Víte však o tom, že pomáhá zhubnout? Je hlavní surovinou přísné diety, jejímž základem je zelná polévka. Prý nic pro slabé povahy … Co je na zelí tak dobré?
Přestože dieta má zelnou polévku přímo v názvu, naštěstí nemusíte jíst jen toto jídlo. V určité dny si můžete dopřát ovoce, jinou zeleninu a dokonce i maso.
Oblíbená je kvůli rychlému efektu – v krátkém čase můžete zhubnout až 10 kilo. To, zda je taková dieta pro vás tou pravou, je už druhá věc. Proč?
Jen týden
Protože zelná dieta je extrémní a neuvěřitelně omezující. To je také důvod, proč ji není ideální držet více než týden. Nicméně, pokud potřebujete rychle zhubnout – ať se líbí.
Myslete však na to, že velmi pravděpodobně to, co jste shodili opět i naberete. Pokud chcete dosáhnout dlouhodobé a udržitelné hubnutí, vyzkoušejte zdravější stravu, jako je například vysokoproteinová dieta nebo lékaři doporučená středomořská strava.
Jaká je Zelná-polévková dieta?
Jejím základem je mimořádně nízkotučná strava s vysokým obsahem vlákniny, dieta trvá sedm dní. Koncept je poměrně jednoduchý – připravíte si a sníte tolik zelné polévky, kolik chcete. Zpravidla lidé jedí dvě až tři misky denně.
Hlavní idea diety spočívá v tom, že domácí zelná polévka (která nemá prakticky žádné kalorie) nasytí a tím pádem nebudete cítit potřebu jíst mezi jídly.
Polévka nemusí obsahovat pouze zelí. Mnoho receptů obsahuje zelenou papriku, cibuli, houby a jinou zeleninu. Během prvních dnů můžete jíst různé druhy ovoce a zeleniny a na konci 7-denního programu se pomalu znovu zavádí libové maso, mléčné výrobky a rýže.
Jen nastartování
Dieta s zelná polévka je navržena pouze jako nastartování, které vám pomůže rychle zhubnout. Jelikož dieta je jednostranná, chybí jí jiné důležité složky zdravé stravy, není vhodná jako dlouhodobý způsob stravování.
Klady a zápory diety s zelná polévka
Dietetických Jasmine Carbon z Carbon Nutrition tvrdí, že „zelí je skvělým zdrojem vlákniny nezbytné pro střevní flóru a zdraví střev, měla by se však jíst jako součást vyvážené stravy. Takovou dietu bych nedoporučovala nikomu „. Podle ní má takto omezující stravovací plán negativní vliv na tělo i psychiku:
„Pokud ho dodržujete několik dní, přicházíte o důležité kalorie, bílkoviny, vitamíny a minerály, které jsou nezbytné pro fungování těla a umožňují nám provádět každodenní úkoly.“
Nevýhodou je i prudká změna hladiny cukru v krvi, což je zvláště nebezpečné pro lidi s cukrovkou. Je velmi pravděpodobné, že budete cítit slabost a samozřejmě nafouknuté břicho a často se přidruží průjem.
Jak vypadá stravovací plán při dietě, které základem je zelná polévka?
den: Můžete jíst tolik ovoce, kolik chcete (kromě banánů) spolu s neomezeným množstvím zelné polévky, vodou a neslazeným čajem a kávou.
- den: Vyvarujte se ovoci, ale můžete jíst syrovou zeleninu a zelnou polévku. Večer máte povoleno pečené brambory.
- den: Zelná polévka, ovoce a zelenina, kolik máte rádi (kromě brambor a banánů).
- den: Zelná polévka v neomezeném množství. Můžete vypít trochu odstředěného mléka a sníst až osm banánů.
- den: Mnoho zelné polévky a 565 g hovězího masa a šest rajčat. Určitě vypijte 6 – 8 sklenic vody.
- den: Zelná polévka, hovězí maso a zelenina, kolik chcete (kromě brambor).
- den: Zelná polévka v neomezeném množství, trochu hnědé rýže a ovocný džus bez cukru.
I když se nemusíte rozhodnout pro tuto dietu, čas od času si připravit zelnou polévku určitě není špatný nápad.

Recept na dietní zelnou polévku
Na zelnou polévku budete potřebovat:
6 velkých nakrájených cibulí
2 zelené papriky, nakrájené na kostičky
2 plechovky rajčat, nakrájené na kostičky
250 g žampionů, nakrájených na plátky
1 řapíkatý celer, nakrájený
½ hlávkového zelí
3 nakrájené mrkve
1 nakrájená cibule
1 nebo 2 kostky bujónu (volitelné)
sůl a pepř
Jak připravit zelnou polévku:
Cibuli opečte na trošce oleje – lepší je použít rozprašovací olej. Přidejte kousky zelené papriky a povařte jejich jednu minutu.
Přidejte nakrájené zelné listy, mrkev, celer a žampiony. Posypte jejich trochou kajenského nebo kari koření.
Vše zalijte 12 sklenicemi vody, přidejte bujón, sůl, pepř, můžete i oblíbené bylinky.
Vařte na mírném ohni, dokud nebude zelenina jemná a polévka nebude mít tu správnou konzistenci.