Je velmi pravděpodobné, že na party s přáteli se tak brzy nedostaneme, ale posezení doma se svými nejbližšími, hoc pouze těmi, se kterými jsme doma, si udělat můžeme. Jakými rychlými delikatesami si zpestříte narozeninový či meninový večer? Nemusí to být jen čipsy či krekry!
Pro přípravu chutného občerstvení netřeba mnoho času. Tyto pochoutky vás o tom přesvědčí:
sýrové tyčinky
Ne nad jednodušší recept. Potřebujete jen dvě ingredience: listové těsto a strouhaný tvrdý sýr. Předehřejete troubu na 190 stupňů Celsia, vyložíme plech pečícím papírem. Vyválejte těsto, posypte ho sýrem, přeložte na polovinu, opět posypte sýrem, prevaľkajte a pokračujte, dokud neminete sýr.
Na jednu vrstvu použijte ¼ šálku sýru. Dovaľkajte na tloušťku asi 5 milimetrů, rozkrájejte na dlouhé užší tyčinky. Přeneste je na plech a stočte, aby vytvořily spirálovitý vzhled. Nechte odstát v lednici alespoň dvacet minut a potom upečte. Za 15-20 minut jsou hotové.
krevetový koktejl
Lehčí občerstvení na party snad ani neexistuje. Za 15 minut máte originální pochoutku. Potřebujete sůl, krevety, cukr, cibuli, citrony, petrželku. Ve velkém hrnci smíchejte 6 šálků vody, sůl, trošku cukru, cibuli a 5 petrželových větviček.
Přidejte polovinu citronu. Přiveďte k varu, pak vypněte oheň a do hrnce přidejte krevety. Nechte působit, dokud krevety nejsou růžové – asi 3 minuty. Potom je vyjměte z hrnce pomocí štěrbinové lžíce a vložte do mísy s ledem.
Podávejte krevety s citronem a koktejlovou omáčkou, jakou si vyberete.
Křupavé hranolky ze sladkých brambor
Na tuto horkou pochoutku, která se podává s dipem potřebujete:
2 velké nebo 3 středně velké sladké brambory, oloupané, nakrájené podélně na 1/4 nebo 1/8 kousky
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce kukuřičného škrobu
½ lžičky pepře
mořská sůl dle chuti
petržel na ozdobu
Na česnekový dip potřebujete:
2 opražené hlavičky česneku
½ šálku majonézy
1 lžička dijonské hořčice
2 lžičky olivového oleje
1 lžička worcesterské omáčky
2 lžičky citronové šťávy
¼ lžičky kajenského pepře
½ lžičky pepře
mořská sůl dle chuti
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Oloupejte vrchní slupky česneku tak, aby hlavičky stále drželi pohromadě. Odřízněte kousek z vrchu česneku, pokapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte 50 až 60 minut.
Opečený česnek rozmačkejte vidličkou. Přidejte majonézu, hořčici, olivový olej, worcestrovou omáčku, citrónovou šťávu, kajenský pepř, sůl a pepř. Rozmixujte. Dejte do chladničky nejméně na 20 – 30 minut.
Zvyšte teplotu trouby na 210 stupňů a vyložte 2 plechy na pečení papírem. Oloupejte a nakrájejte sladké brambory. Rozdělte dávku na polovinu a položte je na plechy na pečení. Bramborové hranolky posypte kukuřičným škrobem a poprehadzujte, aby se jím obalily. Potom proveďte totéž s olivovým olejem.
Pečte v troubě, asi 15 – 20 minut, poté poprehadzujte, vraťte do trouby a pečte dalších 10 – 15 minut, do křupava. Vyjměte z trouby, dochuťte solí, pepřem, petrželkou.
pizzu kuličky
Velmi chutná a navíc i estetická delikatesa, která se lehounce a příjemně servíruje i konzumuje. potřebujete:
1 těsto na pizzu
20 plátků feferonky
220 g sýru mozzarella nakrájeného na 20 kostek
1/4 šálku másla
2 malé stroužky česneku, nastrouhané
sůl
ohřátá rajčatová omáčka, ideální marinara
vločky červené papriky
strouhaný parmezán
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Z těsta sklenicí vykrojte 20 stejných koleček, které budete plnit. Do středu každého položte 1 plátek feferonky a 1 kostku sýra, zabalte a vyformujte kuličku. Opakujte se zbylým těstem, sýrem a feferonkami. Uložte na vymaštěné plechy, švem dolů a pečte dozlatova 10 – 15 minut.
V malém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte česnek a sůl. Touto směsí polijte kuličky. Podávejte s omáčkou marinara, případně ještě posypete vločkami červené papriky a parmazánem. Chutné jsou i bez omáčky. Pokud nechcete pikantní, namísto feferonek můžete použít olivy nebo sušená rajčata.